Inmiddels hebben meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens een slimme deurbel en is één op de vijf huishoudens is slim beveiligd. De videodeurbel wint aan populariteit, omdat je altijd kunt zien wie er aanbelt of voor je deur staat en de bel kan dienen als beveiligingscamera, net als een IP camera. Dit betekent ook dat voorbijgangers die niet aanbellen worden opgenomen. Mag dit wel? Hieronder lees je wat de Nederlandse privacywetgeving daarover zegt en hoe je het zo slim mogelijk aanpakt.
Wat zegt de Nederlandse wetgeving?
Voor privacy regelgeving in Nederland is de Algemene Verordening Gegevensbescherming opgesteld. Volgens deze regelgeving is het niet toegestaan om persoonsgegevens te verwerken, waaronder dus ook het filmen van de openbare weg valt. Als jouw slimme deurbel dus ook maar gedeeltelijk de openbare weg filmt, dan treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Iedereen heeft namelijk het recht om vrij over straat te lopen zonder opgenomen te worden.
Dit geldt echter alleen als beelden opgeslagen worden. Dit gebeurt in de meeste gevallen ook omdat je in geval van diefstal of inbraak wel de opnames wilt hebben.
Tips voor verantwoord gebruik
Hoe kun je jouw video deurbel toch zo verantwoord mogelijk gebruiken? Hieronder vind je een aantal tips.
Allereerst kun je mensen informeren dat je beelden opneemt, met bijvoorbeeld een sticker. Vaak wordt zo’n sticker meegeleverd door de fabrikant. Daarnaast kun je je buren, vrienden en familie inlichten.
Zorg er ook voor dat de camera zo min mogelijk de openbare weg filmt. Plaats de video deurbel op de juiste hoogte en check de kijkhoek. Woon je direct aan de straat? Probeer de slimme deurbel dan toch zo te plaatsen dat je zo min mogelijk voorbijgangers filmt. Hiervoor wordt vaak een wandhouder meegeleverd.
Mogelijkheden vanuit fabrikanten
Slimme deurbel fabrikanten zoals Google en Ring geven ook de mogelijkheid om de gevoeligheid van de bewegingsdetectie aan te passen.
Zo heeft de Google Nest Hello een functie om de gevoeligheid van de motion detection aan te passen en kun je bij sommige Ring Videodeurbellen zelf bewegingszones instellen.
Slimme deurbellen met beste privacy
Omdat de filmopnames privacygevoelig zijn, is het belangrijk dat je kiest voor een slimme deurbel die daar voorzichtig mee om gaat. Bij veel video deurbellen worden de opnames namelijk in de cloud opgeslagen. Bij Ring heet deze service Ring Protect. Vanaf € 3,- per maand kun je video’s 30 dagen terugkijken. Alhoewel Ring privacy serieus neemt zijn er wel eens wat kwetsbaarheden gevonden.
Ook de Nest Hello van Google slaat de geregistreerde beelden op externe servers op. Google wordt natuurlijk niet bepaald geassocieerd met het begrip privacy.
Hecht je veel waarde aan hoe een bedrijf omgaat met jouw data, kun je het beste gaan voor een slimme deurbel met lokale opslag en zonder abonnement, zoals de Eufy Video Deurbel.